Taksim, emprovize (improvisation) yani doğaçlama bir icra şeklidir. Türk saz icracılığında çok önemsenmiş, çalgıda (enstrüman) son nokta olarak görülmüştür. Genelde tek bir makamda yapılır, ancak bazen bir makamda başlayıp başka bir makamda bitebilir, ya da ortada başka bir makama geçiş yapıp tekrar başladığı makama dönebilir. Kendisine göre bazı teknikleri vardır.

Her icracı kendine özgü bir icra yapmalıdır. Başlarken taklit olarak başlar, daha sonra kendine münhasır bir hal alır. Taksimde makamın aslı, geçkileri, seyri ve genişlemesi mutlaka verilmelidir. Örneğin inici bir makam, tiz durak civarından başlarken çıkıcı bir makam karar sesi ya da güçlü civarından başlatılmalıdır. Taksimlerde nota yazılabilir fakat aynı kişi tarafından icra edilen herhangi bir makama ait bir taksim her seferinde farklı icra edilebileceğinden sabit bir nota metni ortaya konulamayacaktır. Nota yazılması konusunda çok talep gelmekte ancak bu sadece taklidî taksim için işe yaramaktadır. Başlarken de belirttiğimiz gibi taksim aslında vitüozite yani sazda son noktanın ete kemiğe bürünmüş şeklidir. Sazı yenmiş olmaktır. Acemi icracılar için bu uygun değildir.

Tüm taksim icra ve eğitim videolarımızı bu sayfada ve YouTube kanalımızda bulabilirsiniz. YouTube kanalımıza abone olarak (abone olmak için tıklayınız) yeni taksim icra ve eğitim videolarımızdan anında haberdar olabilir, videolarımızın altına yorumlarınızı bırakarak beğeni ve diğer konuları bizlere iletebilirsiniz.

Ayrıca sitemizin iletişim bölümünden de bize ulaşabilirsiniz.